Важливо :: Життя громади :: 15 листопада 2017 21:51 , Антон Степура
group-3-slw-3586-slw-3588

Сортувати сміття. Чому це потрібно робити і з чого почати

Гроші, викинуті у сміття

Тільки 4% українського сміття йде на переробку. В західній Європі цей показник перевищує 50%, а у Швеції сягає і цілих 99% .

Те, що в Україні роками вивозять на сміттєзвалища – алюміній, пластикові, скляні пляшки, папір – це все цінний ресурс. На їх виробництво витрачається більше грошей, ніж на переробку.

• 7 пластикових пляшок можна переробити на футболку;

• у середньому за 24 дні промоутер флаєрів роздає 1 дерево;

• із алюмінієвих банок голландці не перший рік робять велосипеди;

• більшість українських продуктів залежить від курсу долара, тому що змушені закуповувати тару за кордоном.

20614782_273606919789440_894670618_n

Тисячі сміттєзвалищ сьогодні забруднюють грунт, підземні води та атмоферу. І при цьому Україна закуповує сміття в інших країнах. Поліетиленові пакети у Польщі, макулатуру у Білорусії. А українські сміттєпереробні заводи навіть не працюють. Наприклад, завод TetraPak стоїть без роботи, бо все йде на сміттєзвалище.

[Group-4]-SLW_3554_SLW_3561

Кожного літа сміттєзвалища загоряються через «сміттєвий газ». Чи пробували Ви колись спалити пластикову пляшку або пакет – голова починає боліти від диму. А тепер уявіть масштаби пожежі на сміттєзвалищі – токсичні випари, канцерогени, не кажучи вже про діоксини (одну з найбільш ядовитих речовин) сполукисвинцю, ртуті та інших важких металів, які містяться у побутових відходах.

Небезпечні побутові дрібниці

Памятаєте ті часи, коли мами чи бабусі чистили і використовували знову поліетиленові пакети, бо їх було вдома лише декілька. Зараз поліетиленові пакетики всюди: на узбіччі , полях, в горах та океані. Саме поліетилен стає причиною смерті черепах, риб та всіх тварин, які не відрізняють його від їжі.

23618872_1961037567484652_1172568368_n

Щороку 500 млрд паперових стаканчиків викидається на смітник. Вони не переробляються, бо дуже дорого. Не всі знають, що паперова у них тільки назва, а в середині – шар поліетилену.

Пшд впливом тепла з одноразового посуду (пластик з маркуванням 6) у ваш напій чи їжу виділяються канцерогени.

Розбита люмінесцентна лампа, в середині якої міститься ртуть, в 16 разів небезпечніша ніж відро чистої ртуті.

З чого почати?

Звичайно проблеми утилізації сміття потребують серйозних рішень з боку держави, проте кожен може вже сьогодні почати з себе і робити своє місто чистішим. Для початку треба дотримуватись простих правил:

- сортувати сміття вдома; батерейки, градусники, лампи, медичні ліки та інші небезпечні відходи здавати тільки у пунки утилізації;

- під час покупки продуктів дивитися не тільки на дату виготовлення, але і на маркування. 1,2,4,5 – з таким номером маркування пластик переробляється. Упаковку без маркування краще не купувати;

- купуючи каву та інші напої у кав’ярні носити із собою чашку-термос або багаторазове горнятко;

- ходити в супермаркет з еко-сумкою, торбою або своїм пакетом і щоразу не купувати нові поліетиленові пакети;

- ділитися цією інформацією із своїми друзями та рідними.

Алевтина Гармаш

Матеріал створено в рамках інформаційної кампанії «Сортуй сміття заради життя». Ініціатива з інформаційної кампанії реалізується за підтримки Програми розвитку ООН, урядів Швеції та Швейцарської Конфедерації. Погляди, висловлені у цій публікації, належать авторам і можуть не збігатись із офіційною позицією ПРООН в Україні, урядами Швеції та Швейцарської Конфедерації.

Інші статті на цю тему

lena-kudaeva

Для чого можна використовувати полотняні мішечки, авоськи, контейнери і шопери

KATPcover

Є відповідь від КАТП

KATPcover
коментарі