Важливо :: Життя громади :: 30 квітня 2018 15:56 , Антон Степура
dsc-0016-1

Краматорська міська рада у ТОП-10 за прозорістю місцевих рад

Краматорська міська рада вперше брала участь у вимірюванні Індексу публічності місцевого самоврядування, посівши 9-е місце серед 24 обласних центрів України

Відповідні результати дослідження за 2017 рік презентувала громадська організація “Точка Доступу”. Захід відбувся в Антикризовому медіа-центрі в присутності громадських активістів, місцевих депутатів та представників ЗМІ, - повідомляе АКМЦ.

“Загальний індекс публічності формувався з показників публічності міського голови, виконавчих органів і депутатського корпусу, кожен з яких вимірювався за 100 відсотків. Індекс публічності міського голови Краматорська становить 63%, що дозволило йому посісти дванадцяту позицію у загальному рейтингу публічності міських голові. За показником публічності виконавчих органів Краматорська міська рада отримала 62% і дванадцяте місце у загальному рейтингу виконкомів. Найкращим показником публічності, що помітно виділяється у порівнянні з іншими суб’єктами владних повноважень є результат депутатів Краматорської міської ради, який становить 76%, що відповідає третьому місцю у загально національному рейтингу депутатів міських рад”, – повідомив Роман Кисленко, аналітик громадської організації “Точка Доступу”.

Серед позитивних чинників дослідники зазначили наявність інформації та звітів депутатів, звітів про виконання міських цільових програм, широкий перелік інструментів забезпечення участі громадськості в місцевому самоврядуванні і своєчасне оприлюднення нормативно-правових актів на веб-сайті міської ради.

Натомість негативно вплинули: відсутність на сайті Краматорської міської ради актуальних, на час проведення моніторингу, декларацій посадових осіб або посилань на них, відсутність сайту Центру надання адміністративних послуг, відсутність системи управління якістю (ISO).

DSC_0019

Міський голова

Діяльність міського голови Краматорська Андрія Панкова має задовільний рівень публічності (63%) Набрати більше балів завадили відсутність вичерпної біографії мера на сайті Краматорської міської ради, актуальної електронної декларації (остання датована 2015 роком), контактних даних (номера телефону, поштової адреси та електронної адреси), що ускладнює процес комунікації мешканців міста з міським головою. Також веб-сайт не містить інформації про радників (штатних та позаштатних) міського голови, протоколів засідання конкурсних комісій щодо зайняття вакантних посад та практично відсутні розпорядження міського голови про призначення осіб на заміщення вакантних посад.

Разом з тим зазначено, що мер особисто веде прийом громадян та публічно звітує перед громадою. Процесу комунікації сприяє наявність форми для електронного звернення.

Виконавчі органи

З-поміж усіх трьох суб’єктів владних повноважень Краматорської міської ради найнижчий індекс публічності мають виконавчі органи ради з показником 62%. За наявних сьогодні умов існує сукупність ряду факторів, які негативно вплинули на даний результат: відсутність публічного звітування виконавчих органів перед громадою та відповідних звітів на веб-сайті Краматорської міської ради, відсутність адреси та контактних даних керуючого справами виконавчого комітету на сайті міської ради. Також немає сайту Центру надання адміністративних послуг, що ускладнює доступність до актуальної інформації про графік роботи, перелік цих послуг та необхідних бланків для мешканців міста.

До сильних сторін діяльності виконавчих органів Краматорської міської ради можна віднести публікацію повного складу виконкому, графік його засідань та оприлюднення протоколів засідань. Також на веб-сайті міститься інформація про керівників, адресу, засоби зв’язку, графік прийому громадян виконавчих органів. Крім цього на сайті є розділ “Інформаційний запит”, в якому міститься можливість його скерування у різний спосіб (телефоном, письмово, в електронному вигляді).

Депутати міської ради

Найвищій показник публічності Краматорська міська рада отримала за показником заміру діяльності депутатського корпусу (76%). Цей результат є одним з найвищих серед обласних центрів Україні. В його основі лежить наявність у відкритому доступі на веб-сайті ради біографічних даних про депутатів, актуальних звітів, інформації про персональний склад постійних депутатських комісій, плану засідань комісій. Крім того, на сайті розміщено інформацію про реєстрацію депутатів на засіданнях ради та персональне голосування, а також ведеться онлайн трансляція засідань Краматорської міської ради.

Незважаючи на високі показники публічності депутатів Краматорської міської ради, наявні й слабкі сторони. Зокрема, це відсутність на сайті декларацій про майновий стан та доходи депутатів і календарний план звітування депутатів міськради.

За результатами моніторингу Індексу публічності Краматорської міської ради Громадянська мережа ОПОРА виробила ряд рекомендацій, які мають покращити відповідний показник в наступному році. “Індекс публічності дозволяє всесторонньо оцінити рівень прозорості, відкритості та підзвітності муніципальних інституцій у їхній взаємодії з мешканцями. В цілому дослідження націлене на те, щоб зрозуміти, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітету, і яким є внесок основних суб’єктів місцевого самоврядування в цей процес”, – підкреслив Ілля Перекрестов, аналітик громадської організації «Точка Доступу».

Порівняти показники публічності Краматорської міської ради з іншими обласними центрами України можна тут.

Інші статті на цю тему

коментарі