Важливо :: Політика :: 28 червня 2019 07:50 , Дмитро Лук'яненко
cron

Нардепи з краматорською пропискою, частина 2

Хто і як обрався до Верховної Ради від нашого міста

Скоро ми оберемо вже IX скликання Верховної Ради. Ким були ці люди - нардепи з "краматорською пропискою" у вищому законодавчому органі держави? Як вони туди потрапили, на хвилі яких обставин і за допомогою яких обіцянок "полонили" серця і уми виборців. Освіжити цю інформацію в пам'яті ми спробуємо, зробивши історичний екскурс в парламетнскі вибори по-краматорськи.

Читайте першу частину Нардепи з краматорськю пропискою

IV созыв. Час "міцних господарників"

Вибори 2002 року знову проходять за змішаною системою. Виборцям на них довелося непросто, спрообуй розберися з такою купою бюлетенів: ми обирали народних депутатів-мажоритарників, вибирали за партійними списками (з 34 партій і блоків), а крім того - депутатів обласної, міської рад, міських голів, а у селищах - ще селищні ради і селищних голів.

Уявіть, який потік передвиборної інформації обрушився тоді на виборців. Саме тоді і залунала на всю міць легенда про регіон-донор "Донбас, який годуює всю Україну". Вона так міцно пропала до сердець та умів місцевих жителів, що у багатьох вона жива до сих пір, і, в якійсь мірі, стала однією з причин тієї ситуації, яку ми маємо зараз.

Апологетом цієї парадигми в Краматорську став президент (а тоді ще генеральний директор) НКМЗ Георгій Скудар, який розпочав в 2002 році свій похід в Раду на цілих три скликання, як мажоритарник, висунутий блоком "За єдину Україну".

"Тільки професіонали зможуть підняти промисловість, забезпечити людей роботою, гідною оплатою праці і пенсіями. Блок" За єдину Україну ", до якого входжу я і багато інших промисловців, має програму подальшого розвитку країни і єдиний серед всіх передвиборних блоків і партій бере на себе відповідальність за підйом економіки ... Я неодноразово говорив і повторюю зараз, що ніколи не залишу Краматорськ і ніколи не залишу НКМЗ, тому що моє головне завдання - підвищення рівня життя та захист інтересів кожного краматорчанина "- обіцяв Скудар напередодні своїх перших парламентських виборів.

Конкуренцію Скудару склали аж 12 кандидатів. Головними його опонентами були парламентарії зі стажем Шеховцов і Кузнєцов (історію їх походів до парламенту ми докладно розглядали в першій частині). На зустрічах з виборцями Скудар віртуозно оперував економічними показниками, вміло вплітаючи туди і цифри по НКМЗ, а своїх опонентів називав не інакше як базіками і демагогами.

Кузнєцов будував свою передвиборчу кампанію в основному на критиці "За ЄдУ", серед своїх досягнень називав законопроект про списання комунальної заборгованості громадянам, але в більшій мірі апелював до авторитету партійного лідера Петра Симоненка, який навіть приїжджав під час кампанії до Краматорська.

Шеховцов головним агітаційним інструментом зробив власну опозиційну газету "Час пік", в якій публікував документальну повість "Донбас кримінальний" про зв'язки чиновників і, головним чином, міліції з криміналом. Втім, якихось зв'язків Скударя з бандитами там не виявлено, що компенсувалося просто яскравим букетом епітетів на його адресу, накшталт "Скрудж" або "нарцис".

У підсумку, за результатами голосування Георгій Скудар набрав більше 47 відсотків і пройшов в Раду, а парламентська кар'єра Павла Кузнєцова та Олексія Шеховцова на цьому завершилася.

В цілому ж по країні результати блоку "За ЄдУ", до якого входила і партія Регіонів, виявилися провальними і успіх вони мали тільки в Донецькій області. Схід і Південь знову обрали комуністів, Центр - соціалістів, а Захід - "Нашу Україну", яка взяла більшість місць в Парламенті.

4-х відсотковий бар'єр подолали 6 партій і блоків:

Блок Віктора Ющенка «Наша Україна» 23,57%

Комуністична партія України 19,98%

За єдину Україну! 11,77%

Блок Юлії Тимошенко 7,26%

Соціалістична партія України 6,87%

Соціал-демократична партія України (об'єднана) 6,27%.

Віборі2002

"Я буду займатися економікою. Прийняття законів про інвестиції, про розвиток економіки, про дотування виробництв, спрямованих на створення нових товарів, нових технологій. Надати підприємствам, які зараз не працюють, якийсь м'який період для пожвавлення ... В економічному напрямку в парламенті я буду діяти найбільш широко, повнокровно і впливово, виходячи зі свого досвіду і знань " - заявив Скудар на своєму першому виступі в ЗМІ в статусі народного депутата.

sk

V скликання. Скудар 2.0

 

До чергових виборів 2006 року виборча система в Україні зазнала суттєвих змін. Вибори проводилися виключно за партійними списками, а прохідний бар'єр був знижений до 3%.

Як виконував Скудар свої обіцянки в першій каденції? Як, людина, в обов'язки якого в першу чергу входила законотворчість, м'яко кажучи, так собі.

У Раді він став соавторм аж 4 законопроектів:

21.11.2003 Про внесення змін до статті 53 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо бортпровідніків)

22.09.2005 про відхилення проекту Закону України про порядок примусового відчуження об'єктів права пріватної власності у власність держави (націоналізації)

22.09.2005 про відхилення проекту Закону України про повернення майна базових галузей народного господарства, що знаходяться у власності у громадян та юридичних осіб у власність Українського народу (націоналізацію)

20.12.2005 Про внесення змін та ДОПОВНЕНЬ до Закону України "Про металобрухт" (щодо Заборони операцій для фізичних осіб).

Жоден з них законом так і не став.

У місті ж активно культивується патерналізм і статус Скударя, як "господаря". Багато в чому завдяки т. з. "Соціальним контрактами" - щедрим вливанням у підтримку в більш-менш пристойному стані міської інфраструктури за рахунок НКМЗ.

Ще в 2001 році почалася скупівля акцій заводу через дочірню компанію "Машінвест" , активно поширювались легенди-лякалки, що якісь особи хочуть купити завод-годувальник і розвалити його, В результаті Скудар значно збільшив свою частку акцій, ставши, в кінці-кінців, фактично одноосібним власником підприємства.

Зміцнив свої позиції нардеп і в партійній ієрархії, завоювавши собі там стовідсотково прохідне третє місце в списку на виборах 2006 року після Януковича і Карпачової. У його передвиборчій агітації домінують теми зміцнення зв'язків з Росією, Білоруссю і країнами колишнього СРСР, а в організаціях-сателітах, що підтримують ПР - антинатовська риторика і негатив на адресу ЄС і СОТ, куди нібито "нас насильно тягнуть".

При абсолютному лідерство регіоналів, в Краматорську основну конкуренцію їм складають БЮТ, Народний союз Наша Україна, прогресивні соціалісти Вітренко і комуністи. Прохідних місць краматорчанам не дісталося. Результати виборів по нашому 51 територіальному округу виявилися такими (перша п'ятірка):

Партія Регіонів - 73%

Блок Наталії Вітренко "Народна опозиція" - 6,48%

Блок Юлії Тимошенко - 5,04%

КПУ - 3, 13%

Наша Україна - 1,7%

VI скликання, позачергові. І знову Скудар

 

З плідною роботою у парламенту 6-го скликання не склалося. В результаті затяжної кризи в політиці президент Ющенко прийняв рішення розпустити Раду, домовившись з прем'єром Януковичем про позачергові вибори у вересні 2007 року.

Скудар йде на вибори знову в списку ПР, але вже під 12 номером. А сама ПР трохи втрачає в кількості голосів за результатами виборів. У Раді Георгій Маркович прозасідав до чергових виборів 2012 року.

Результати його діяльності для міста кожен, напевно, може оцінити сам, виходячи зі своїх критеріїв і відчуттів. Залишається лише додати, що ні одна з нечисленних законодавчих ініціатив нардепа чинним законом так і не стала. Принаймні, якщо вірити сайту самої ВР.

skud5 skud6

VII скликання. Нові обличча

 

У 2012 році Україна знову поверається до змішаної системи парламентських виборів: 225 депутатів обираються за мажоритарними округами, ще стільки за партійними списками з 5% бар'єром. З бюлетенів зникає графа "проти всіх".

До боротьбу за місце у Верховній Раді долучаються 7 краматорчан-мажоритарників.

Ще за півроку до виборів Скудар в інтерв'ю журналістам висловлював сумнів в тому, що знову балотуватиметься, хоча і допускав можливість знову піти по мажоритарці. Але в підсумку, парламентську естафету під прапором НКМЗ прийняв заступник гендиректора Юрій Боярський.

бояр

фото - "Общежитие"

 

Від партії "Народно-трудовий союз України" Краматорськ в передвиборній гонці представив бізнесмен, голова благодійного фонду "Антей", відомий у спортивних колах волейболіст Сергій Гордієнко.

Безробітний "свободівець" Сергій Корнієнко пішов на ті вибори самовисуванцем.

Директора юридичного агентства Дмитра Кривошеєва висунула европеського партія України

Ниненшній депутат міськради від "Солідарності", підприємець Володимир Ржавський в 2012 році пробував свої сили в парламентській кампанії як безпартійний кандидат, висунутий «Батьківщиною».

Директор ТОВ Торг-Альянс Віктор Сопельник, киянин, виходець з Донецька і тесть відомого регіонала Віталія Хомутинника "за завданням партії" УДАР Віталія Кличка вирішив балотуватися теж на нашому 48 одномандатному окрузі.

Ще одним кандидатом став лідер Краматорських комуністів Максим Городенський.

Виборча кампанія пройшла відносно спокійно, а результати виявилися цілком прогнозованими, хоча і не без несподіванок.

Вперше за всю історію парламентських виборів Краматорськ продемонстрував рекордно низьку явку - 51,16%, що на 15% нижче минулих виборів 2007 року.

А здивували комуністи. Не дивлячись на відсутність харизматичного лідера в Краматорську і "ніяку" кампанію, за КПУ віддали свої голоси 17,8% виборців (майже 14 тис. осіб).

А депутатський мандат дістався Боярському.

Втім, за іншими напрямами Верховну раду штурмували і інші краматорчани і екс-краматорчани. Успішно: 15-й номер у списку регіоналів Анатолій Близнюк і мажоритарник у м Токмак Артем Пшонка.

Безуспішно: по Слов'янську покійний нині голова Краматорських ветеранів-афганців Вадим Бондарев і видавець Олег Зонтов, які поступилися в боротьбі Азарову-молодшому; екс-голова ТПП Микола Кутєпов в Донецьку програв Валентину Ландику.

VIII скликання. Напружена боротьба і інтрига

 

5 липня 2014 року Краматорськ звільнили від російсько-сепаратистських окупантів, а вже до кінця літа місто завирувало передвиборними подіями до майбутніх позачергових виборів в Раду, призначених на 26 жовтня.

Кампанія обіцяла бути цікавою, хоча б тому, що про своє бажання балотуватися заявили кандидати, здатні потіснити в парламенті 12-річне "засідання" вихідців з НКМЗ. З урахуванням того, що Юрій Боярський на вибори пішов, протистояння обіцяло бути цікавим. Втім цікавіше була інша інтрига - протистояння його основних конкурентів - Максима Єфімова та Сергія Близнюка.

Два ЕМССівця, здавалося б з одного "табору" зійшлися один з одним не на жарт. І їх протистояння так і залишилося для багатьох загадкою: чи то був такий план, щоб вирвати мандат у НКМЗ, то чи між собою вони також боролися реально і чи не на спір хто - кого. У всякому разі, кошти в кампанію обидва вкладали неабиякі.

Фальшиві рейтинги неіснуючих соціологічних кампаній, всякий дрібний "компромат", публікувалися з обох боків і негайно ж розвінчувався опонентами, як брудна технологія і фальшивка.

Арсенал тактичних прийомів обох був досить цікавий. Наприклад, штаб Близнюка (багато із співробітників якого, до речі, після виборів виявилися в команді, а деякі навіть в офіційних найближчих помічниках Єфімова), запустив інформаційну кампанію "Близнюк - депутат, Єфімова - в мери". Мовляв, Максим Єфімов - прекрасний кандидат, кращого навіть не знайти ... але тільки на посаді мера. Потім. А зараз в Раду голосуйте за Близнюка.

elect2014-be2

Єфімов теж не втрачав нагоди штовхнути опонента і навіть ... звільнив його з ЕМСС за прогули. Мовляв, не личить директору з перспективного розвитку заводу залишати напризволяще питання розвитку підприємства, а самому пропадати на зустрічах з виборцями. Потім, правда, Близнюк тихесенько повернувся в своє заводське крісло.

В цілому ж по місту було зареєстровано аж чверть сотні кандидатів-мажоритарників і в цій статті ми порахували доречним надати весь список, далі стане зрозуміло навіщо, досить прочитати прізвища.

elect2014-1 elect2014-2 elect2014-4 elect2014-5 elect2014-6

 

Одразу давши зрозуміти, що грати він буде по-дорослому, Єфімов привів за собою цілу "плеяду" технічних кандидатів: Байрак, Кіріндясова, Денисенко, Осика, Безверхий, Байлов, Кода. Можна подивитися їхні передвиборні програми: в кожній рівно 4 речення, в кращому випадку 5. Втім і ті, у кого програми серйозніше, не виключено, йшли за домовленостю з Єфімовим.

А ось програма самого Максима Єфімова, до відома. Можна оцінити заодно і ступінь її виконання.

me1 me2

Треба визнати, до деяких речей, зокрема, залучення в місто коштів державного бюджету, Єфімов доклав руку. При цьому, правда, і освоюють ці кошти не чужі йому люди і компанії. А ось агітаційні статті в ЗМІ виглядали куди яскравіше. Найперша йшла під заголовком "Максим Ефімов: Знаю, как забезпечити в Краматорську зарплатню 1000 доларів США".

Чи вдалося Єфімову, як він обіцяв, "свій життєвий досвід, в тому числі європейський, конвертувати в нові правила життя для Краматорська і всієї країни"? Максим Єфімов став автором та співавтором близько 150 законодавчих ініціатив, та увійшов до 10-ки депутатів з найбільшими доходами. Чи став Краматорськ "успішним містом, комфортним для життя"? - тут вже у кожного свої критерії. А вибори 2014 пройшли в Краматорську з такими результатами

elect2014-itog elect2014-itog2

Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Інші статті на цю тему

ffu-prodaksn-1

Де зараз завод і його обладнання - невідомо

aleksandr-kovalev-maksim-efimov

Депутат домігся ухвалення закону, за яким у НКМЗ можуть вилучити обладнання, але це не всі його здобутки

aleksandr-kovalev-maksim-efimov

Як змінилась фінансово-промислова група колишнього нардепа, які компанії до неї входять та що приносить найбільші прибутки

коментарі