Важливо :: Політика :: 14 липня 2019 17:13 , Дмитро Лук'яненко
elect-mini

Голосування ВПЛ: можливостей трохи збільшилось, бажаючих - зменшилось

Які права мають на виборах тимчасово переміщені особи, мешканці окупованих територій, та як вони ними користуються

21 липня ми обиратимемо новий український Парламент на позачергових виборах до Верховної Ради. Участь у голосуванні – це громадянський обов’язок кожного повнолітнього громадянина, та невід’ємне право, гарантоване Конституцією України. Але так склалось, що є частина наших співгромадян, які можуть стикатись з певними труднощами у цьому процесі. Мова, зокрема, йде про мешканців окупованих територій та тимчасово перміщених осіб.

Допомагає чи ні їм у цьому українське законодавство? Чи виникають якісь труднощі? Та чи багато таких людей готові скористатися своїм правом? Саме в цих запитаннях ми намагалися розібратись.

Що каже закон

На виборах у Верховну Раду оформити зміну місця голосування можна легше, ніж було на президентських. Потрібно особисто звернутися до Відділу ведення Державного реєстру виборців за фактичним місцем проживання або за місцем знаходження виборчої дільниці, на якій вони мають намір проголосувати з паспортом та заявою. Жодних інших документів, як було до цього, подавати вже не потрібно. Правила змінилися 29 травня 2019 року, коли ЦВК прийняла постанову № 910, яка скасувала обов’язок документально підтверджувати причину зміни місця голосування. Це об’єктивно спрощує можливість реалізувати своє право голосу – не потрібно брати якісь підтверджуючі довідки, документи про відрядження, квитки, тощо.

Змінити місце голосування на парламентських виборах можна до 15 липня 2019 року включно.

Важливо, що виборці які тимчасово змінили місце голосування, можуть проголосувати лише за партійний список, а за кандитата-мажоритарника в одномандатному окрузі вони віддати голос не зможуть. Це визначено частиною 10 статті 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Алгоритм звернення для мешканців непідконтрольних територій:

Переселенець має визначитися з дільницею, на якій хоче проголосувати. Для цього потрібно зайти на сайт Державного реєстру виборців і в переліку всіх виборчих дільниць знайти необхідну;

Потім потрібно приїхати до відділу Державного реєстру виборців (там, де розташована обрана дільниця) і написати там заяву про тимчасову зміну місця голосування. 

Заяву не можна відправити по пошті, або надіслати сканкопію, закон вимагає особистої присутності виборця.

До заяви потрібно додати копію паспорта, оригінал якого треба мати при собі.

Після заповнення та передачі заяви, виборець отримує довідку й має розписатися в журналі

На 142 тисячі виборців 2 тисячі тих, що змінили місце голосування

У Краматорську, по 48 виборчому округу, всього зареєстровано 142 тис. виборців. Ці дані можуть несуттєво змінюватись до дня закриття прийому Реєстром та, навіть до дня голосування, якщо виборці будуть звертатись до суду.

Як повідомила начальник відділу Державного реєстра виборців у Краматорську Олена Брудіна, на кінець минулого тижня із заявами щодо зміни місця голосування до реєстру звернулося близько 2 тисяч осіб.

olena

“Але з цих 2 тисяч далеко не всі ВПЛ, чи ті, хто проживає на непідконтрольних територіях, – каже вона. – Це також і ті люди, що вибувають з Краматорська до інших регіонів України, ми навіть не можемо сказати, хто вибув звідси, а хто прибув.”

Зауважимо, що цей механізм однаковий не тільки для ВПЛ, чи людей що приїжджають голосувати з непідконтрольних територій, але й для тих хто проживає на підконтрольній території та бажає змінити місце голосування у зв’язку з будь якими обставинами особистого характеру – відрядженням, виїздом до іншого регіону у зв’язку з відпусткою тощо.

Все, що від людини потрібно звернусь до реєстру виборців з паспортом. Всі документи є в електронній базі і ми заповнюємо їх самостійно. Хоча, ніхто не забороняє людині звернутися до нас з уже заповненою самостійно заявою, – каже очильниція відділу Реєстру. – Я не можу сказати, скільки людей на даний час змінили місце голосування та приїдуть голосувати до нашого округу. Ми не розділяємо виборців на місцевих та тих, що приїхали. Такі дані є в загальному обліку по області на сайті реєстру. Але у нас – ні. Ці дані будуть міститися лише у списках виборців, які отримають дільничи комісії, для того, щоб знати кому видавати одинь бюлетень, а кому два – для голосування за мажоритарників та по списках партій.

Якихось суттєвих проблем, з якими б до нас звертались виборці, немає. 10 липня був останній день, коли людям розносили запрошення на вибори. Якщо людина отримала запрошення, це вже є гарантією того, що вона внесена до списків виборців. Також, якщо людина вже зверталась до нас з якихось причин, наприклад, для тієї ж зміни місця голосування, це теж гарантує, що вона є у списках. А от якщо громадянин не отримав запрошення або отримав та виявив у ньому, наприклад, помилку у прізвищі, то йому необхідно терміново звернутись до нас. Останній день, коли це можна зробии – 15 липня. Ми працюємо до 12 години ночі цієї дати. 16 липня вже формуються файли, з яких будуть друкуватись списки виборців для дільниць. І з цього моменту змінити щось вже можна буде лише через суд.

Взагалі ж, якщо порівнювати роботу реєстру перед президентськими виборами та зараз, кількість осіб що звертається до реєстру з різними питаннями, в тому числі и за зміною місця голосування, суттєво зменшилося.

“Якщо б ви завітали до нас перед президентсткими виборами, ви б навіть не змогли протиснутись коридором. Зараз же якихось великих черг до нас немає”, – розповідає Олена Брудіна.

Що каже статистика

Президентські вибори

Незважаючи на спрощену процедуру зміни місця голосування, лише 6% ВПО з Донбасу та Криму взяли участь у президентських виборах. Не допомогла і широка інформаційна кампанія в Інтернеті. За даними Державного реєстру виборців, тільки 76 тисяч громадян з непідконтрольних районів Донбасу та Криму проголосували у другому турі президентських виборів.

Про досвід голосування ВПО на президентських виборах можна більше дізнатися в публікації громадянської мережі “Опора”, яка зібрала фідбек переселенців в Facebook за хештегом #КоженГолосВпливає.

Позачергові вибори до ВР

Станом на 8 липня для голосування до ВР в Донецькій області понад десять тисяч виборців тимчасово змінили місце голосування. Близько п’ятнадцяти тисяч донеччан голосуватимуть в інших областях. Всього по Україні скористались тимчасовою зміною місця голосування 73255 виборців.

3950 виборців Донеччини змінили місце голосування саме у Донецькій області.

“Мабуть не буду голосувати”

Серед знайомих, які вже кілька років як виїхали з непідконтрольноїх території і мешкають у Краматорську, із якими нам вдалось поспілкуватись на цю тему, більшість мають офіційний статус ВПЛ, підтверджений довідкою. То ж якихось проблем з внесенням до списку виборців вони не мали. Голосували на президентських виборах і мають намір іти на вибори парламентські.

Хоча кілька людей, з якими ми поспілкувались, на вибори не підуть.

Наприклад, Олена Кудаєвамає статус ВПЛ, мешкає та проживає на даний час у Краматорську, зареєстрована у Донецьку

lena"На парламентських виборах я голосувати не буду. І не тому, що не бачу сенсу… Голосувати треба, це наш громадянський обов’язок, просто дуже довго у переселенців не було можливості голосувати і залишилась якась образа. Під час президентських виборів я знаходилась у Києві, була думка зареєструватись та проголосувати там. Але це виявилось досить складно через годинні черги до Реєстру виборців. На жаль, мені не вистачило часу і терпіння довести справу до кінця. Тож завдяки попередньому сумному досвіду я вирішила не займатись цим напередодні парламентських виборів. Я розумію, що це не вихід прийняти пасивну позицію, що ми повинні голосувати, але особисто для себе я прийняла саме таке рішення. Я досить аполітична людина, хоча займаю активну життєву і громадянську позицію. Я вважаю, що вибори - не єдиний шлях виконати свій обов'язок свідомого громадянина держави. Є безліч інших можливостей зробити кращим своє місто, регіон і, врешті решт, країну"

Аліна Кондратенямешкає у Краматорську, зареєстрована у Донецьку.

alina“Я не буду голосувати на парламентських виборах. Мабуть я була недостатньо поінформована щодо законодавства про зміну місця голосування.

Я зареєстрована у Донецьку і у мене немає довідки про статус ВПЛ чи якихось документів, які підтверджують, що я постійно мешкаю на території Краматорська. Я особисто не знала, що на відміну від президентських виборів, на цих виборах всього цього не потрібно.

Але в мене немає бажання ходити по реєстрах та стояти під кабінетами, виконоючи всі ці бюрократичні процедури. Тому, на цих віборах якось вже обійдеться без мого голосу”.

Намагались ми поспілкуватись і з людьми, які постійно мешкають на непідконтрольній території. Невеличку групу таких людей, які приїжджають до Краматорська по справах з “тієї сторони”, ми зустріли біля одного з бюджетних готелей неподалік від автостанції.

Із зрозумілих причин вони відмовились спілкуватись не тільки відкрито, а навіть анонімно. “Какие выборы? Тут и без них нервотрепки хватает. Да и смысл? Все решат и без нас”, – каже одна жіночка.

На умовах аноімності погодився дати коментар 64-літній чоловік Валерій(ім’я змінено) з Дебальцевого.

“На президентських виборах я не голосував. Але нещодавно заходив до реєстру і мене внесли в списки. Отже я маю можливість прийняти участь у голосуванні. Але я не впевнений, що буду це робити.

Переїзд сюди та назад – це дуже втомлює, особливо в таку спеку і з моїм тиском, навіть якщо немає великих черг на КПВВ. До того ж це обходиться в копієчку.

Я буваю тут десь раз на два місяці по будніх днях, приїжджаю сюди по справах, пов’язаних з лікуванням. Чи буду я робити це у вихідний, лише, щоб проголосувати? Я не впевнений. Може, якщо будуть справи у вашому місті на початку тижня після виборів, то приїду на день раніше і проголосую”, – ділиться чоловік.

Звичайно, розмова з кількома людьми не може дати повної картини, але, принаймні, вона показує окремі випадки, які є частниною загальної ситуації. І в досить великій мірі це збігається з тим, що кажуть експерти:

Переселенські організації, зокрема ГО “Група впливу”, вважають, що навіть спрощена процедура реєстрації насправді є дуже незручною, та, по суті, і є причиною низької виборчої активності українців з непідконтрольних територій. Мовляв, сама поїздка через КПВВ (де, як відомо, треба вистояти в чергах) для оформлення зміни місця голосування є дуже кропіткою для людини. Правозахисники звернулися до ЦВК)із проханням ще більше лібералізувати перереєстрацію виборців – наприклад, дозволити подавати заяву про зміну місця голосування онлайн за допомогою цифрового підпису. Натомість ЦВК змінювати процедуру не схотіла.

Дмитро Лук'яненко

Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Інші статті на цю тему

коментарі