Важливо :: Життя громади :: 22 листопада 2019 17:17 , Лєра Пімкіна
9-skola222

Про вакуватих, мешканців бирберлоги та чому не можна чіпати Надю

Та ще деякі секрети, які пояснюють, чому учні ЗОШ №9 із задоволенням поспішають до школи

Унікальність цієї школи не в сучасному обладнанні, не в капітальному ремонті з мільйонним бюджетом, не в педагогах з величезним стажем. Унікальність 9-ї школи в тому, що дітей тут чують, реагують на їхні побажання та вважають, що кожна дитина має право на мрію.

Про 9 школу останнім часом ми чули багато: то в сильну спеку у вересні вони виносили килимки та навчались просто неба, то щось шили, щось продавали, писали книжки.

Познайомившись поближче з директором школи В'ячеславом Гіпічем та з його дітьми, ми отримали три години відеоматеріалу, мішок позитивних емоцій та дві виснажені акумулятори в камерах.

"Бирберлога" - сучасний хаб в стінах школи

Незважаючи на незадоволення декого з управління освіти цією назвою, вона не має ніякого відношення до алкоголю, це просто помилка, яка переросла в такий собі стьоб. Хтось почав писати Бирлога, потім виправився, а назва так і лишилася.

бирберлога2

"Бирберлога" - це місце, де діти проводять свій вільний час на перервах та після уроків. Приміщення, яке нагадує кімнату сучасного підлітка вдома, крісла-мішки, дивани з вантажних палет, килими на підлозі та дивні речі, наприклад лялька Надя в акваріумі та автомобільне кермо на стіні.

- Декілька років тому вони звернулись до мене з проханням мати кімнату відпочинку, - розповідає В'ячеслав Вікторович. - У вчителів є своя кімната відпочинку, чому у нас нічого немає? Я був не проти, віддав їм пусту кімнату, де були речі вчителя праці і сказав, що ремонт вони мають зробити самі. Діти і зробили це самі. Бачите, на стіні висять правила цієї кімнати, а поруч на ведмеді - тут прізвища тих, хто зробив щось корисне. Навіть, якщо ти прийдеш та лише помиєш підлогу, маєш право вписати себе.

Сергій зараз головний в "Бирберлозі", слідкує за тим, щоб всі виконували правила та не чіпали Надю.

- Ми проводили тут "Музковер", зібрали музикантів зі всього міста і вони приїхали та грали тут різні жанри. Проводили Геловін, до нас приїздив художник з Німеччини Алан Майєр та ми всі разом писали тут картини.

бирберлога

бирберлога3

Під час нашого візиту в хабі були дев'ятикласники, які готували свій проект соціальної реклами.

- Саме зараз ми працюємо над сценарієм та деталями відеороліку. Його ідея : "до чого може привести відсутність у дитини особистого простору". Ми приймаємо зараз участь у обласному конкурсі соціальної реклами та сподіваємось на перемогу.

Діти багато говорили про особистий простір, про важливі для підлітків речі. Директор весь час сидів поруч, слухав та посміхався. Було помітно, що він тут свій і його присутність абсолютно не створювала ніякої напруги.

гіпіч 9 школа

В чому секрет, Вячеслв Вікторович? Задється, навіть повітря в вашій школі просякнуте свободою?

- Я просто дуже лінивий. (сміється) Люблю, коли все працює, як налагоджений механізм. Діти - це генератори ідей, і я їм просто не заважаю їх реалізовувати. Ви знаєте історію, як до нас 1+1 приїхали?

Історія однієї мрії

Віце-президент школи, Кирило Курочка, розповідає історію, як здійснилась його мрія.

- Минулого року, ми разом з президентом школи, не повідомивши адміністрацію, запросили в гості канал 1+1 та їх благодійний фонд "Здійсни дитячу мрію". І вони приїхали. Була ідея, розмалювати стіну на третьому поверсі, і мені доручили намалювати свою мрію першому. Я чесно і зізнався, що малювання - не моє, і що я вмію писати. Ще в 14-му році, коли в нашому місті були бойові дії, я був в Дніпрі, без батьків, не було інтернету, не було книжок, тоді я сів і за два дні написав цю книгу, просто в нотатнику.

Курочка писатель 9 школа

У фонді попросили мій рукопис, потім зателефонували і сказали, що він їм дуже сподобався і вони видадуть мою книгу. Потім я багато працював з менторкою  Мією Марченко по Скайпу, яка допомагала редагувати книгу і нарешті, в серпні книга побачила світ. Але я її побачив тільки в вересні у Львові. Ідею для обкладинки я сам також вигадав, а втілив в життя її художник з каналу, а ілюстрації до книги робила моя сестра. Коли я побачив вперше книгу, я дуже зрадів, я навіть не міг уявити, якою вона буде, скільки сторінок, яка обкладинка. Я мав дивний вигляд в ті хвилини, коли підійшов до полиці з моєю книгою, у мами навіть є фото.

s9_01

Кирил Курочка и Мия марченко

- Вони мені в месенжер написали, діти мої, що ми запросили плюси в школи, а ті взяли і погодились, завтра приїдуть, - каже В'ячеслав Вікторович. - Ну що ж, це круто, пишу їм,будемо зустрічати.

"Вакуваті" - ледарі, в яких все виходить

Шкільне підприємництво "Вакуваті" - команда, яка шиє еко-торби.

- Минулого року в нас була теоретична частина, - розповідає керівник "Вакуватих" Кирило. - Ми вчились шити, придумували ідеї і зараз ми вже повноцінно працюємо. Команда складається з шістьох людей, ми приходимо працювати в понеділок, п'ятницю, суботу та неділю.

На сьогодні ми виконали заказ на 70 торбинок, нещодавно навчились шити бананки, сподіваємось, на них також буде попит.

- Що це таке - Вакуваті?

- Це древньоукраїнське слово, яке перекладається як "ледарі, у яких все виходить добре"

Ми чесно не можем сказати, що ми слухняні або дуже відповідальні, але в нас все дійсно виходить.

Уроки на свіжому повітрі, конкурс татусів та роздільний сбір сміття

- В вересні великий резонанс в Фейсбуці викликали фото з уроками на свіжому повітрі. Це була ваша ідея?

- Це вже другий сезон, як ми виходимо на вулицю. Взагалі-то ця тематика «аутдор» - вона дуже актуальна. Цього вересня була неймовірна спека, дітям було дуже жарко і вони не здатні були сприймати інформацію. Вчителі питалися, що робити. Я сказав, йдіть на вулицю. В підвалі були старі меблі, ми їх винесли і діти пішли навчатись на свіже повітря. Молодша школа взагалі виносила каремати і проводила багато часу на подвір'ї. Поганих відгуків від дітей, або їхніх батьків, я не чув, і не думаю, що це була погана ідея.

9 школа на вулиці 2 9 школа на вулиці 9 школа на вулиці 3

Щодо сміття: перший раз, коли ми зібрали пластик та здали його, на всі гроші купили насіння квітів, на уроках біології діти висадили їх у горщики та пророщували, потім провели в школі благодійний аукціон та продали ці квіти , і вже отримавши ще більше грошей, купили необхідне обладнання для школи.

Всі ті світлини та історії, що ви бачили на стіні в школі - це перший етап конкурсу до дня батька. Діти пишуть свої історії та приносять фото. Потім ми хочемо запросити татусів до школи, зробити декілька локацій, щоб вони провели майстер класи для дітей.

- Яка ваша мрія, як директора, що хочеться втілити в життя ще?

- Моя мрія це створити безпечні та комфортні умови для діалогу між учнями та вчителями. Мається на увазі якісний довірливий діалог, коли і вчитель і дитина можуть сказати глибинне та потаємне. Ні для кого не секрет, що стосунки між школою та суспільством завжди були трохи напруженими. Тому мені  хочеться, щоб цей діалог був не в руслі звинувачень, а таке собі емпатійне слухання та відверте висловлювання своїх потаємних думок. І, звичайно,порозуміння врешті решт.

П. С. До речі, чого ж нікому не дозволено чіпати Надю? Поки це залишається секретом))

Валерія Пімкіна, відео - Олексій Ладика, фото Олесій Ладика та зі сторінок школи в соцмережах

* * *

Підписуйтесь на наш Telegram-каналщоб найважливіші новини самі вас знаходили, і ви не пропустили нічого важливого та цікавого

Ви також можете стежити за оновленнями сайту на нашій сторінці у Facebook,  Twitter. Підписуйтесь на наш Instagram

Інші статті на цю тему

licey-4-kramatorsk

Какие школы в городе станут "главными" должны определиться к середине августа

goncharenko-centr-kramatorsk-trening

Розклад безкоштовних заходів у трьох локаціях

homeschooling-main

Что такое домашнее обучение, почему оно становится особенно популярным сейчас, какие плюсы и минусы - мы узнали у жителей Краматорска, чьи дети перешли на такую форму образования

коментарі