Важливо :: Життя громади :: 06 лютого 2020 11:53 , Анатолій Змійов
foto-direktora-cz-2-1

Служба зайнятості у Краматорську розповіла про електронні сервіси для пошуку роботи

Серед них - інтерактивна карта вакансій, паспорти підпрємств та організацій  Донеччини, чат-боти, освітній портал

Донецька обласна служба зайнятості розробляє і вдосконалює електроні сервіси, які допомагають клієнтам у пошуку роботи. На початок 2020 року служба створила 20,1 тис. електронних кабінетів та понад 11 тис. електронних кабінетів шукачів роботи.

Про це розповіла директорка служби зайнятості Валентина Рибалко на пресконференції, що відбулася 5 лютого у Краматорську.

За її словами, установа запровадила декілька онлайн-розробок. Однією з них є інтерактивна карта вакансій, за допомогою якої шукачі роботи підберуть нову роботу у будь-якому місті Донецької області в онлайн-режимі.

Одним з інструментів профорієнтаціі є 3D-атлас професій майбутнього з доповненою віртуальною реальністю. Окрім того, нещодавно Державна служба зайнятості запровадила проект "Освітній портал", який надає можливість для дистанційного та неформального навчання дорослих.

В Донецькій області активно працюють та набирають оберти консалтингові центри, робота яких спрямована на підвищення рівня бізнес-грамотності громадян. З початку 2020 року установа запровадила інститут "Консультант роботодавця" - це дозволить спростити комунікацію через використання сучасних електронних сервісів, здійснювати кадрове забезпечення роботодавців, створити єдину базу вакансій легальної праці, швидко реагувати на потребу ринку праці.

Фото таблицы 2

У 2020 році служба зайнятості продовжить удосконалюватися, зазначила Валентина Рибалко. Основними пріоритетами в роботі буде надання гнучких, технологічних послуг, що адаптовані під потреби кожного клієнта. Продовжать обслуговування шукачів роботи кар’єрними радниками, забезпечувати профайлінг претендентів, згідно з вимогами роботодавців.

Валентина Рибалко зазначила, що в останні місяці на підприємствах Донецької області роботодавці почали проводити оптимізацію численності робітників. Так, на Маріупольскому металургійному комбінаті буде звільнено 500 працівників, повідомили про скорочення штатів і такі підприємства, як НКМЗ та інші. Оптимізація кадрів очікує і саму службу зайнятості.

Середня зарплата робітників в обласному центрі зайнятості за 2019 рік складає 8 тис. грн, тому сьогодні в установі теж є проблеми з укомплектуванням кваліфікованих кадрів. Але Донецька обласна служба зайнятості сьогодні робить усе для забеспечення робітників достойною роботою та заробітною платою, сказала Валентина Рибалко.

БЕЗРОБІТТЯ НА ДОНЕЧЧИНІ МОВОЮ ЦИФР

На обліку в центрах зайнятості найбільше робітників, яким сьогодні за 40 років, та молодь до 35 років.

Розмір допомоги з безробіття залежить від трудового стажу, заробітної плати і становить сьогодні від 610 грн до 8404 грн. Середній розмір допомоги в 2019 році становив 3200 грн.

Найбільш затребувані сьогодні на ринку праці: спеціалісти IT технологій, слюсарі, станочники, зварювальники, сталевари, майстри промислових підприємств, електромонтери, кухарі. Середній розмір зарплати, який сьогодні пропонують підприємці, складає 6,5 тис. грн, але є винятки, коли пропонують і зарплату від 10 до 30 тис. грн для висококваліфікованих спеціалістів.

Середній термін перебування робітника без роботи у Донецькій області становить 128 днів, що є одним із найкращих показників в Україні. Завдання перед обласним центром зайнятості - у 2020 році досягнути термін перебування без роботи працівника не більше 2-х місяців.

Минулого року році послугами Донецької обласної служби зайнятості скористалися понад 85 тис. осіб, з них мали статус безробітного – 39,9 тис. осіб, що на 8,1 % менше, ніж у 2018 році.

Чисельність працевлаштованих за сприянням служби зайнятості осіб у 2019 році склала 31,5 тис, з них:

- 214 відкрили власну справу;

- 1069 працевлаштовані на нові робочі місця з компенсацією роботодавцю єдиного внеску;

- 383 особи з числа ВПО працевлаштовані з компенсацією витрат роботодавцю на оплату праці за умовах строкових трудових договорів.

Профнавчання пройшли 9,7 тис. осіб, у громадських та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 21,6 тис. осіб.

Інші статті на цю тему

valentina-rybalko
grivny-dengi
yarmarka-vakansiy-v-slavyanske-cover

У профорієнтаційному фесті «Віднови ресурси. Прокачай кар’єру» взяли участь майже 300 випускників закладів профтехосвіти та вишів зі Слов'янська та Краматорська

коментарі