Важливо :: Життя громади :: 03 березня 2020 11:38 , Олексій Ладика
koronavirus-termometr-vrac

Офіційно: в Україні виявили перший випадок "китайського" коронавірусу

Поки що він далеко від Краматорська

В Україні виявили перший випадок зараження "китайським" коронавірусом COVID-19.

Про це на брифінгу 3 березня заявив заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

За його словами, цей випадок зафіксовано на території Чернівецької області. Загалом було чотири випадки з підозрою на коронавірус, але підтвердився лише один.

Віктор Ляшко зазначив, що захворів чоловік, який разом із дружиною подорожував до Італії. Температурний скринінг на кордоні показав у нього нормальну температуру. Після повернення до Чернівецької області чоловік знову пройшов цей скринінг і отримав пам'ятку про самоізоляцію у випадку подорожі до країн, де виявлено "китайський" коронавірус.

"Чоловік і жінка самоізолювались і буквально через два дні у цієї людини з'явилися симптоми, які говорили про те, що може виникнути коронавірусна інфекція. Чоловік по пам'ятці про самоізоляцію звернувся до сімейного лікаря, отримав консультацію і продовжував виконувати рекомендації лікаря", – розповів Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Краматорчанин в Китае о протестах украинцев против эвакуированных из Китая: "Для меня это шок"

В ніч проти 29 лютого у чоловіка з'явилися додаткові симптоми, які потребували додаткової консультації в інфекційному відділенні. Приїхала бригада "швидкої", яка була визначена МОЗ для виїзду та транспортування хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію. Чоловіка доправили до визначеної для таких випадків лікарні. Його стан стабільний.

Лабораторні дослідження показали, що у чоловіка дійсно коронавірус COVID-19. Після цього медики почали працювати з людьми, з якими контактував цей чоловік. За словами Ляшка, таких людей небагато і з усіма ними працюють місцеві епідеміологи. Дружина хворого перебуває у самоізоляції і наразі не має симптомів коронавірусної інфекції.

"Система продемонструвала свою готовність до першого випадку. Жодних екстремальних чи надзвичайних подій не сталося. Ми працюємо у звичайному штатному режимі. По нашому алгоритму ми перебуваємо у тій самій фазі розвитку епідемії, коли ми говоримо, що у нас реєструються поодинокі випадки коронавірусної інфекції", – сказав посадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Краматорчанка в Китае: "Все очень напуганы коронавирусом и боятся повторения эпидемии"

За його словами, у МОЗ є чіткий алгоритм подальших дій на випадок, коли буде зафіксовано поширення коронавірусу за межі певного міста, району чи області.

ЩО РОБИТИ, ЩОБ НЕ ПІДХОПИТИ КОРОНАВІРУС

Віктор Ляшко зазначив, що не потрібно використовувати хірургічні медичні маски тоді, коли вони не потрібні. "Це створює фальшиву оману свого захисту і не дозволяє використовувати інші профілактичні методи гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), до яких відноситься і коронавірусна інфекція", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Советы краматорского врача: что такое коронавирус и как его избежать

Ось, що потрібно робити у першу чергу:

  1. Мити руки і робити це досить часто. Якщо немає можливості помити руки, то обробляти їх антисептичними засобами.
  2. Дотримуватись ізоляції та не контактувати з хворими із симптомами ГРВІ. Якщо відбувається контакт, то потрібно перебувати від цієї людини на відстані 1,5-2 метри.
  3. Хвора людина – саме та людина, яка потребує одягання хірургічної маски. Це потрібно робити для того, щоб зменшити відстань поширення збудників хвороби. МОЗ закликає здорових людей не одягати такі маски.

Нагадаємо, начальниця міського відділу охорони здоров'я Валерія Мельник на апаратній нараді 3 березня розповіла, що епідпоріг серед школярів в Краматорську перевищено на 10%, а серед дорослих - в нормі. За її словами, такий рівень епідпорогу є нормою для цієї пори року.

Раніше повідомлялося, що в разі підозри інфікування коронавірусом COVID-19 жителів Донеччини будуть направляти в одне з трьох спеціально визначених інфекційних відділень області. Краматорськ до цього переліку не входить.

Інші статті на цю тему

bolezn-koronavirus

З початку року у місті жодна людина не померла від коронавірусу

koronavirus

Місцеві медики наголошують на своєчасній вакцинації та ревакцинації

yakovenko1

Пік захворюваності очікується під Новий рік

коментарі