Важливо :: Життя громади :: 12 вересня 2019 18:56 , Олексій Ладика
katerina-sinkarenko

Краматорчанка проїхала велосипедом 1000 кілометрів за 75 годин. Ось історія її перемоги

Вона запевняє, що подолати таку відстань їй було не дуже важко

Краматорчанка Катерина Шинкаренко подолала тисячу кілометрів за 75 годин. Її маршрут в основному пролягав центральною Україною і всю цю відстань вона подолала сама. 

Катерина – рандоннер. Це люди, які беруть участь у бреветах – веломарафонах на довгі дистанції і за певний заліковий час. Стандартними заїздами вважаються велопробіги на відстані 200, 300, 400, 600, 1000 і 1200 км. За кожен заїзд рандоннер отримує певне звання, а коли велосипедист подолає бревети від 200 до 600 км, то його вже називають суперрандоннер. Катерина усі ці бревети подолала і має таке звання, і коли побачила у календарі українських бреветів марафон на тисячу кілометрів, вирішила спробувати. 

За правилами, дистанцію треба подолати за 75 годин. Маршрут пролягав через Дніпропетровську, Кіровоградську, Полтавську, Харківську області, після чого Катерина велосипедом поверталася додому до Краматорська. Усю відстань краматорчанка подолала сама.

"Взагалі, це марафон однієї людини. Суть у чому? Вона бореться із собою. Треба вкластися. Якщо ти вклався, то ти вже переможець. У кожного свій темп, і, підлаштовуючись під когось, ти можеш просто не витягнути", – каже велоактивістка.

Катерина Шинкаренко запевняє, що проїхати тисячу кілометрів велосипедом їй було не дуже важко. У неї вже був досвід заїздів на великі дистанції і в неї була схема, за якою вона їхала.

"Я випрацювала схему таку: я їду 50 кілометрів, зупинилась, щось поїла, поїхала далі. Але перша сотка у мене без зупинок була". 

Катерина взяла із собою мінімум речей, щоб не створювати додаткового навантаження, спала по дві години на добу і де доведеться. Каже, що цього вистачало. Одного разу спала у лісосмузі під зливою.

"Це було у перший день вночі. Була злива. Я їду і відчуваю, що треба зупинитися на пів години чи годину. Ну і "посадочка", навкруги немає нічого. Ну а що робити? Тебе "рубить", це небезпечно, автівки… [Лягла] трішечки під деревом. Нормально", – посміхається краматорчанка.

шинкаренко

1000-кілометрову відстань Катерина подолала на своєму гірському велосипеді, хоча каже, що для таких марафонів краще обирати більш легкі моделі. Свій байк вона придбала за 16 тисяч гривень (не новий), і ще близько 8 тисяч витратила, щоб привести його до такого стану, в якому він є зараз.

Для тих, хто хотів би також спробувати проїхати велосипедом сотні кілометрів, Катерина Шинкаренко радить поступово накатувати дистанції. Також радить мати на велосипеді контактні педалі і обов'язково – повний комплект екіпірування. 

"Це такі педалі, де йдуть зачепи із взуттям спеціальним, і 50 процентів навантаження просто зникає… І "екіп" обов'язково, тому що цього року я "бахнулась" головою дуже добре, втратила свідомість, у мене був струс мозку у шоломі. Якби не "екіп", я взагалі не знаю, що було б", – розповідає Катерина.

Їздити на великі дистанції поза марафонами краще гуртом. Катерина та ще кількадесят велосипедистів з Краматорська та Слов'янська об'єдналися у Східноукраїнський велоклуб "ТОР". Майже кожні вихідні вони збираються і разом їдуть велосипедами до Святогірська, Бахмута, Ямполя та багатьох інших цікавих місць. Ось їхня сторінка на Facebook.

Інші статті на цю тему

kramatorski-sportsmeni (1)

В такий спосіб відзначили їх потужні досягнення за останні кілька місяців

Kariakincover

Руслан Пономарьов розповів, що він думає про вчинки та заяви Сергія Карякіна

Klimenkov1

Наразі невідомо, як і коли він залишив Україну

коментарі