Важливо :: Життя громади :: 20 листопада 2019 08:34 , Олексій Ладика
prezentaciya-stancii-monitoringu-povitrya

Чим ми дихаємо? У Краматорську з'явилися п'ять новітніх станцій моніторингу стану повітря

За цим тепер можна спостерігати онлайн щохвилини.

У Краматорську з'явилися п'ять станцій моніторингу стану повітря нового покоління "Оксіджен". Презентація проєкту "Чисте повітря для України", в рамках якого вони були встановлені, відбулася 19 листопада в Антикризовому медіацентрі.

Ці пристрої розташовані на бульварі Машинобудівників поруч із податковою інспекцією та поблизу Краматорського технологічного технікуму, на Новому Світі, у селищі Жовтневе та на Ясногірці. Вони щохвилини перевіряють стан повітря за наступними показниками: дрібнодисперсний пил, діоксид азоту, монооксид вуглецю (чадний газ), аміак, формальдегід.

Кожен може зайти на сайт Eco-City і перевірити показники стану повітря. Для зручності сприйняття показники позначені кольорами від зеленого до темно-червоного, що відповідають від хорошої до небезпечної категоріям.

Наприклад, станом на ранок 20 листопада моніторинг показує хороші показники якості повітря у центрі Краматорська, на Жовтневому та Новому Світі, і задовільні – на Ясногірці.  

Окрім того, можна отримати дані якості повітря за минулий період і порівняти їх у динаміці. Так, ми можемо побачити, що 19 листопада, з 2 до 3 ночі, рівень забруднення повітря у центрі міста та на Жовтневому був небезпечним.

якість повітря (1)

Станції моніторингу придбали на кошти уряду Чехії. Проєкт реалізовує неурядова громадська організація "Арніка", її партнер у Краматорську - ГО "Фонд розвитку громади". 

Максим Сорока, технічний експерт проєкту "Чисте повітря в Україні", в рамках якого "Оксіджен" встановлені у Краматорську, зазначив, що ці станції є частиною громадського моніторингу якості повітря, а не державного. Вони не є сертифікованими.

"Це можна порівняти зі здоров'ям. Ні в кого вдома немає томографу, кардіоапарату або іншого обладнання. Коли ви приходите до вашого терапевта, він загалом оглядає вас, і далі робить висновок, яке саме спеціалізоване дослідження потрібно робити. Так само призначені системи громадського моніторингу. Вони можуть визначити територію з певною проблемою… і вже потім залучається система, яка на арбітражному рівні підтверджує це", – пояснив Максим Сорока.

Він зазначив, що громадські системи моніторингу не є конкурентами іншим, вони є додатковим джерелом інформації щодо якості повітря. Ці прилади є дешевими, коштують близько 3,5 тисяч гривень, і громада може дозволити собі їх придбати, встановити і моніторити стан якості повітря, сказав Сорока.

станції моніторингу повітря

Керівниця краматорської Лабораторії зі спостереження за забрудненням атмосферного повітря Світлана Марчук зі свого боку зазначила, що у місті немає проблем із моніторингом. Її служба щоденно вимірює стан повітря у місті, і щомісяця скеровує ці дані міській владі. Але реакції з боку останньої – нуль.

"Я кожного місяця пишу у бюлетені про високий рівень забруднення атмосфери… Реакції з боку місцевої влади немає. Вони просто складають дані у папку, і, можливо, навіть не читають", – обурюється вона.

За словами Марчук, проблема у тому, що з боку забруднювачів повітря не виконується екологічне законодавство. Член виконкому Краматорської міськради Юрій Трембач додав, що у міської влади з 2015 року навіть немає цільової програми, присвяченої якості повітря. На його думку, громадський контроль за цим приверне увагу більшої кількості краматорців.

"Я дивлюся на цей проєкт як на крок у бік конструктивного вирішення питання [із забрудненням повітря у Краматорську]... Я сподіваюся, що доступні наочні дані суспільний інтерес до цієї теми переведуть у конструктивне русло і у підсумку дозволять сформувати суспільно-політичний запит на правильні рішення у цій сфері. А на цей запит вже змушені будуть відповідати політичні сили, які братимуть участь у місцевих виборах", – сказав Трембач під час презентації станцій моніторингу.

Очільник Департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА Сергій Натрус, який теж був присутній на презентації, сказав, що він "обома руками за" громадський контроль за станом повітря попри те, що система моніторингу вже існує у Донецькій області і вона побудована на більш фундаментальному обладнанні.

Інші статті на цю тему

vyrubka-derevev

КП УРСАС заключило договор на распил поваленных деревьев, но краматорчане говорят, что рубят живые насаждения. Полиция открыла производство. Подрядчик отказывается от комментариев.

preskonferenciya-mizhnarodnogo-proyektu-chiste-povitrya-dlya-ukrayini-u-kramatorsku (1)

Чеські експерти з екології проведуть низку круглих столів з місцевими представниками влади та громадскості щодо регіональних планів покращення якості повітря

lena-kudaeva

Для чого можна використовувати полотняні мішечки, авоськи, контейнери і шопери

коментарі