Важливо :: Життя громади :: 20 квітня 2020 17:16 , Краматорск Пост
02kktd-maski-3

Онуки онлайн, пошиття захисних комлектів, протидія фейкам, доставка продуктів: як працюють волонтери Краматорська під час карантину

Редакція Краматорськ пост дізналася, як в період карантину працюють волонтери міста та які напрямки діяльності охоплює волонтерська робота

Щоб ефективно справлятися з наслідками карантину, в Донецькій області було створено Тимчасовий обласний координаційний центр волонтерів. По суті, це інтерактивний тимчасовий штаб, координаторка якого приймає запити і передає їх волонтерам та благодійним організаціям області.

Найчастіше, люди потребують допомоги з доставкою продуктів, питної води, ліків, засобів захисту та оплатою комунальних послуг. У Центрі також працює гаряча лінія, що надає інформаційні (099 710 32 72) та психологічні (095 429 20 53) консультаційні послуги населенню.

Одна з ініціатив, до якої БФ «Карітас Краматорськ» пропонує долучитись не тільки волонтерам, а й всім охочим, - це розповсюдження достовірної інформації та протидія фейкам про вірус і карантин. Замість неправдивої інформації, що породжує у суспільстві паніку, волонтери розміщують у соцмережах достеменні факти, маркуючи їх хештегом #HіБрехні.

Ще одним актуальним напрямком волонтерської роботи є моральна та духовна підтримка людей похилого віку в умовах самоізоляції під час карантину «Онуки онлайн». Волонтери перетворюються на «онуків і онучок» для самотніх літніх людей, спілкуючись з ними у телефонному режимі на постійній основі. Долучитись до волонтерів або повідомити по самотню літню людину можна за телефоном 0669932800.

Спеціалістка по роботі з волонтерами проекту Простір ПІДТРИМКИ Благодійної організації "Благодійний фонд" Карітас Краматорськ" Ольга Єфімова коментує: «Наразі велика кількість самотніх людей залишаються вдома і втрачають контакт із зовнішнім світом, бо не мають родичів чи друзів. Волонтери Простору підтримки які допомагають стареньким почувати себе потрібними і не дають їм занепасти духом».

Волонтерка Оля є «онлайн онукою» для Геннадія, який вже другий рік живе у Будинку Милосердя «Віфезда» у Дружківці. Самотньому чоловіку, з яким Оля спілкується раз на тиждень, 61 рік, він має інвалідність. У Геннадія є донька, але вже років з десять вони не підтримують зв’язок. Він каже, що іноді дочка йому сниться і вірить, що у неї все добре.

«З Геннадієм, який колись працював водієм, у мене завжди є спільна тема для спілкування – автомобілі, - посміхається Оля, - ще ми обговорюємо життя стареньких у Будинку Милосердя, погоду і останні новини. Карантин Геннадія не турбує, бо він вже звик жити в такому режимі. Хочу додати, що не треба боятися і соромитися спілкуватися з незнайомою людиною. Часто така комунікація переростає у дружбу. Іноді волонтер теж одержує підтримку від свого підопічного, тим більше, що люди похилого віку мають багатий життєвий досвід».

Про свою «онлайн бабусю» Валентину розповідає волонтерка Олена: «Пані Валентина мені одразу сподобалася. У неї непроста доля і тяжкі хвороби, але попри це жінка має оптимістичну життєву позицію і спілкування з нею завжди проходить у позитивному ключі. Коли я зателефонувала до Валентини вперше, здивувалася її молодому і дзвінкому голосу. Навіть подумала, що помилилася номером».

Валентині, з якою Олена розмовляє через день, 86 років, вона живе у Слов’янську, куди переїхала з Горлівки через війну на Сході країни. У жінки хворі кості, через що вона постійно їх ламає. Колись Валентина мала сім’ю: чоловіка і сина, але втратила їх одного за одним. Волонтерка каже, що теми для спілкування геть різні. Це і карантин, і людська гідність, і хвороби, і домашні улюбленці, і непросте життя самотніх літніх людей.

Крім спілкування і взаємної підтримки, волонтери дізнаються у своїх «онлайн дідусів і бабусь» про їхні потреби, серед яких санаторний відпочинок, закупівля продуктів та ліків тощо. Ці потреби волонтери передають кураторам проєктів, які вже вирішують, як зарадити вирішенню цих проблем.

Дуже затребуваною серед жителів міста і області є волонтерська ініціатива «Няня онлайн». Її учасники допомагають дітям у виконанні шкільних домашніх завдань і забезпечують батькам вільний час, займаючи їхніх дітей дистанційними іграми та цікавим онлайн-дозвіллям.

Про власний досвід «дистанційної няні» розповідає волонтерка Юля: «Зараз я проводжу час з дівчинкою Настею. Відбулось вже дві зустрічі. Насті 11 років, вона дуже товариська і радіє спілкуванню. У першу зустріч ми знайомилися і грали. Це новий для мене досвід, я ще адаптуюсь та інколи хвилююсь».

Дієву волонтерську підтримку лікарям міста з початку карантину надали працівники сфери освіти Краматорська. Добровольці з вчителів, батьків і працівників навчальних закладів шиють захисні маски і костюми.

Директорка Краматорського коледжу технологій та дизайну Вікторія Малюкова розповідає: «Майже весь колектив коледжу долучився до пошиття захисних масок. У перші тижні карантину у навчальних швейних майстернях закладу ми пошили понад 2,2 тис. масок з агроволокна, яке надали представники Департаменту освіти та науки Донецької ОДА».

Працівники Краматорської загальноосвітньої школи I-III ступенів №5 за 2 дні виготовили 50 захисних комплектів для лікарів міста. Школа №5 виступила пілотом волонтерського руху, до якого ще планують приєднатися краматорські школи  12, 15, 24, 22, 17, 25. Згідно проєкту, навчальні заклади отримують від Управління освіти Краматорської міської ради заздалегідь розкроєні майстринями швацької фабрики захисні комплекти, до складу яких входять халат, бахіли і шапочка. Добровільні помічники зшивають костюми, пакують їх і передають адресату для подальшого використання.

Олена Кудаєва

Інші статті на цю тему

oleksandr-kachura

Один день з життя волонтера - на прикладі відрядження до деокупованого прифронтового Куп'янська

Sviatohirskcover

Фото і відео з міста понівеченого війною

volunteerscover

Микола Єрьомко і Тетяна Бурикіна евакуювалися до Слов'янська два місяці тому. Окупанти розбили їхній дім, а вони зайнялися роздачею їжі малозабезпеченим мешканцям міста

коментарі