Важливо :: Життя громади :: 04 липня 2020 16:51 , Олексій Ладика
xirurgiya-operacionnaya

Не все йде за планом: як медична реформа впроваджується у Краматорську

У НСЗУ наголошують: потрібен час, щоб усе запрацювало 

Мешканці Краматорська можуть отримати високоспеціалізовану медичну допомогу безкоштовно: пологи, мамографія, гемодіаліз, лікування інфарктів та інсультів, бронхоскопія та інше.

Другий етап медичної реформи, який стартував 1 квітня, передбачає, що держава в особі Національної служби здоров'я України (НСЗУ) сплачує лікарням гроші за всі ці послуги – це так звана Програма медичних гарантій (ПМГ). Пацієнт повинен лише прийти до медзакладу із направленням від сімейного лікаря і ні про що не думати, як тільки про своє здоров'я.

Але не все так гладко, як на папері. Деякі категорії лікарень отримали значно менше фінансування, ніж торік, а ще у лікарів та чиновників виникають питання про те, як розраховувалися тарифи на медичні послуги.

ЗА ЯКІ МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ ПЛАТИТЬ ДЕРЖАВА І ЯК ЇХ ОТРИМАТИ

На 2020-й рік держава визначила 26 пакетів медичних послуг, за які сплачує лікарням (не враховуючи пакетів послуг, пов'язаних із коронавірусом). Ви можете ознайомитися з ними у таблиці внизу:

Infogram

Але не думайте, що ви можете прийти до лікарні і вимагати безкоштовного лікування – хірургічної операції чи гемодіалізу, наприклад. Для цього існує певний алгоритм – про нього під час нещодавньої прес-конференції з регіональними журналістами докладно розповіла очільниця НСЗУ Оксана Мовчан.

Отже, правила для отримання безкоштовної медичної допомоги наступні:

– перш за все, у пацієнта має бути декларація із сімейним лікарем – без неї він не може скористатися безкоштовним лікуванням за Програмою медичних гарантій;

– якщо у людини виникла якась проблема зі здоров'ям, вона має звернутися до свого сімейного лікаря, а той вже спрямовує до лікаря більш вузької спеціальності, якщо вбачає у цьому необхідність;

– із цим направленням пацієнт може звернутися до будь-якої клініки, з якою НСЗУ уклала договір на необхідну пацієнтові медичну послугу;

– без направлення від сімейного лікаря можна відвідати психіатра, нарколога, стоматологи чи гінеколога;

– якщо у пацієнта немає декларації із сімейним лікарем, то безкоштовною для нього є лише екстрена медична допомога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як краматорці можуть контролювати роботу медичних закладів. Час включатись до процесу

Якщо пацієнт отримав направлення від сімейного лікаря, але у лікарні у нього вимагають гроші за послуги, то потрібно звертатися до контакт-центру НСЗУ – на номер 1677.

Оксана Мовчан зазначає, що такі ситуації можуть виникати через "певні непорозуміння" і зазвичай НСЗУ у телефонному режимі вирішує ці питання. Але були випадки, коли і після втручання Служби здоров'я лікарня вимагає гроші від пацієнта – тоді відомство звертається до поліції.

Очільниця НСЗУ також наголошує, що у деяких випадках лікарні справді мають право вимагати від пацієнта сплатити за послуги.

"Якщо пацієнт приходить без направлення [від сімейного лікаря], то лікар може стягувати з нього плату, але це буде офіційна плата за офіційно затвердженим тарифом. Або [гроші беруть], наприклад, коли породілля каже, що хоче народжувати з певним лікарем. ПМГ передбачає, що вона безкоштовно народжує з черговою бригадою", – сказала Мовчан.

ДЕ І ЯКІ МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ МОЖНА ОТРИМАТИ У КРАМАТОРСЬКУ

Якщо ви потребуєте бронхоскопії, то після направлення від сімейного лікаря ви можете звернутися до "Обласного територіального медичного об'єднання" (ОТМО), яке раніше було онкологічним диспансером, міських лікарень № 1 чи №3. Безкоштовну мамографію молочних залоз можна зробити не лише в комунальних ОТМО та міській лікарні №3, а і в приватному лікувально-діагностичному центрі "Альянс" – подібні заклади також можуть брати участь у Програмі медичних гарантій.

Ось мапа, на якій позначено, в яких лікарнях які безкоштовні медичні послуги можна отримати:

ЯК ФІНАНСУЮТЬСЯ КРАМАТОРСЬКІ ЛІКАРНІ ПІСЛЯ РЕФОРМИ

Як бачимо, найбільше пакетів послуг – 13 – надає ОТМО. Тому цей заклад отримав найбільше фінансування серед усіх краматорських лікарень – понад 214 млн грн на цей рік.

Перед стартом другого етапу медичної реформи лікарні мали провести великий обсяг роботи: автономізуватися шляхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство, довести свою структурну та функціональну відповідність тим послугам, які збиралися надавати пацієнтам, зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я e-health. Також значну роль грало оснащення лікарень новим обладнанням та наявність кваліфікованого персоналу – усе вищеперераховане впливало на те, на скільки пакетів послуг ці заклади могли розраховувати при укладанні договорів з НСЗУ. Відповідно, від цього залежало фінансування лікарень.

Усі медичні заклади у Краматорську у підсумку уклали договори із НСЗУ, але хтось надає один пакет медичних послуг, а хость – 13. Ось перелік краматорських лікарень – скільки пакетів послуг вони надають та яке фінансування отримають 2020-го року:

Infogram

За інформацією НСЗУ, 10 із 14 лікарень Краматорська отримали більше фінансування, ніж торік, до реформи. Так, ОТМО отримало приблизно на 140 млн грн більше, Краматорська міська лікарня №1 – на понад 38 млн грн, міська лікарня № 2 – на понад 13 млн грн, міська лікарня 3 № – на понад 8 млн грн, перинатальний центр Краматорська – на понад 7 млн грн.

Менше, ніж минулого року, отримали чотири лікарні Краматорська: наркодиспансер – на 69 тисяч (менше на 1%, порівняно із субвенцією), психіатрична лікарня – на понад 12 млн грн (-63%, порівняно із субвенцією), стоматологічна № 1 – на понад 6 млн грн (-83 %), стоматологічна № 2 – на понад 3,5 млн грн (-85%).

Також менше, ніж торік, отримав Донецький обласний клінічний протитуберкульозний диспансер – він розташований у Краматорську, але підпорядковується обласній адміністрації. Через зменшення фінансування заяви на звільнення написали 138 лікарів тубдиспансеру, а кількість ліжок для пацієнтів довелося скоротити з 400 до 80.

"[Вони] не погодилися з новими умовами праці, були змушені звільнитися, тому що за договором з НСЗУ сума, яку нам запропонували, не покривала всіх витрат, в першу чергу, на виплату зарплати. І на 1 квітня вона становила мінімальну заробітну плату", — сказав в інтерв'ю "Суспільному.Донбас" директор обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру Юрій Кліменко.

На суттєве зменшення фінансування скаржиться і головна лікарка Психіатричної лікарні Краматорська Людмила Севостьянова. За її словами, у квітні отриманих від НСЗУ грошей не вистачило навіть на виплату зарплатні співробітникам – на допомогу прийшов обласний департамент.

Судячи з дашборду НСЗУ, де публікуються дані про те, скільки Служба платить лікарням за Програмою медичних гарантій, у травні психлікарня отримала на 81% менше коштів, ніж попереднього місяця. А у червні ще менше.

Севостьянова не розуміє, як у НСЗУ вирахували тариф на лікування пацієнта у стаціонарних умовах: він становить 7200 грн на одну людину, але на який період передбачена ця сума - невідомо. За словами головлікарки, середні терміни перебування пацієнтів в психіатричній лікарні - близько 50 днів.

У НСЗУ погоджуються, що тубдиспансери, психлікарні та стоматології отримали менше коштів, ніж отримували до реформи. Але у Службі вважають це справедливим.

"У нас є зменшене фінансування по туберкульозних диспансерах і по психіатричних лікарнях. По туберкульозних поясню – у нас великі диспропорції по фінансуванню від однієї області до іншої. А ще більші диспропорції, якщо ми поділимо фінансування цих диспансерів на кількість пацієнтів, яким вони надали допомогу. Навіть не дивлячись на результат цієї допомоги. І там шалені цифри", – сказала під час прес-конференції для регіональних журналістів очільниця НСЗУ Оксана Мовчан.

За її словами, "є області, в яких диспансери надають допомогу за 20 тисяч гривень, а є, в яких за півмільйона гривень".

"Також були диспропорції фінансування стоматології та інсультів з інфарктами. На стоматологію [до реформи надавали] – мільярд гривень, на інсульти та інфаркти, від яких потерпає найбільша кількість людей в Україні, – по півмільйона. Тому є такі лкарні, які отримали менше фінансування", – сказала очільниця НСЗУ.

Мовчан зазначила, що тарифи на медичні послуги розраховані для всієї країни однаково. За її словами, дефіцит бюджету лікарня може покрити за рахунок власника (тобто місцевої чи обласної влади) або за рахунок власних коштів – наприклад, надавати платні послуги.

Останній варіант вже почали використовувати комунальні стоматологічні поліклініки. Програма медичних гарантій покриває надання невідкладної стоматологічної допомоги дорослим за визначеними станами, а для дітей до безкоштовного пакету включені планова і невідкладна стоматологічні послуги (теж за визначеними станами). Тариф на невідкладну стоматологічну допомогу складає 9,19 грн на одного пацієнта, а на лікування дітей віком до 16 років – близько 20 гривень. Лікарі та чиновники кажуть, що цього мало, тому з травня у стоматологіях діє новий прейскурант на медичні послуги.

"НЕ ВСЕ ЙДЕ ЗА ПЛАНОМ"

Керівниця міського відділу охорони здоров'я Краматорська Валерія Мельник у розмові з Kramatorsk Post зазначила, що через те, що не всі лікарні отримали фінансування хоча б на тому рівні, що минулого року, у них є два шляхи: або дотація з міського бюджету, або "оптимізація".

"Крім того, з 1 квітня вже минуло три місяці і ми не можемо скрізь і точно оцінити, наскільки правильно або неправильно прописані суми фінансування за договорами", – сказала Мельник

"НСЗУ нашим лікарням фактично в повному обсязі сплачувала ту суму, яка в договорі була прописана помісячно. Але ж сенс реформи в чому? Так, укладено договір на якусь суму, виходячи зі статистичного розрахунку, скільки подібних послуг було надано в минулі роки. Якщо пацієнтів прийде більше і їм нададуть більше послуг, то НСЗУ тоді оплатить за кількістю пацієнтів. У світлі епідемії коронавірусу ось це зараз відстежити було неможливо, це буде видно далі - липень, серпень", – додала чиновниця.

Валерія Мельник вважає, що тарифи, які встановила НСЗУ, дуже низькі.

"Там йде базова ставка плюс коефіцієнт. Наприклад, апендицит - базова ставка 4500. Або ускладнений, наприклад, може бути з коефіцієнтом 1,2. Це і медикаменти, і зарплата. Це дуже мало. Або інсульт, що входить до переліку пріоритетних послуг. Лікування інсульту оцінено в 19 тисяч. Це теж дуже мало", – каже вона.

Очільниця НСЗУ Оксана Мовчан каже, що зараз не все працює за планом, але скороі формула "Гроші йдуть за пацієнтом" дасть свої результати.

"Не все зараз працює за планом, але гроші є потужним стимулом і результат буде досить швидко. НСЗУ виступає за єдині правила гри для всіх лікарів. Ми виступаємо за те, щоб договори з медзакладами були довгострокові, принаймні трирічні. Щоб заклад мав операційну свободу розпоряджатися коштами, планувати свій розвиток на більшу перспективу, ніж це відбувається зараз", – сказала вона.

Очільниця НСЗУ впевнена, що "усе запрацює як єдиний механізм, але на це потрібен час" і у підсумку держава надаватиме пацієнту інтегровану послугу – первинну та спеціалізовану медичну допомогу.

Проект “Висвітлення медичної реформи у Бахмуті, Краматорську та Костянтинівці" впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Інші статті на цю тему

stomatolog

В Краматорске стоматологические услуги стали платными

operaciya-medicina
konkurs-vrachey

У горбольницы №3 руководитель сменился, а ДТМО пока остается без руководителя

коментарі